Sałatka grecka - naj, naj, naj! - draVska
Sałatka grecka - naj, naj, naj!

Sałatka grecka - naj, naj, naj!

Brak komentarzy


Składniki:

  • 3 duże pomidory (lub 4 średnie)
  • 1 świeży ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • sałata
  • pietruszka (świeża lub suszona)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • słoiczek czarnych oliwek
  • 1 kostka 18% sera typu feta (ja używam Favita z Mlekovity)
  • Sos Vinaigrette (używam gotowca: Winegret Francuski Knorr lub sosu z moich przepisów)



Przygotowanie:

Przygotowujemy sporą salaterkę, gdzie wrzucamy pokrojone warzywa.
Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je w ósemki, a część z nich jeszcze na połówki. Ogórka dobrze myjemy w ciepłej wodzie. Połowę obieramy, połowę nie. Przekrajamy go na pół i kroimy w grube plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wydrążamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w cienkie paski, a je jeszcze na pół z długości.
Z sałaty odrywamy brzydkie liście zewnętrzne, często sa gorzkie i niezbyt apetyczne, poza tym osłaniają pozostałe liście - te, których użyjemy :) Rwiemy naszą sałaktę na małe kawałeczki (nie kroimy!). Oliwki odcedzamy, część z nich kroimy na pół. Dodajemy do całości odcedzoną kukurydzę. 
Teraz czas na sos winegret. Po jego przygotowaniu (czy to z torebki, czy tez własnej roboty) dodajemy go do warzyw i posypujemy całość pietruszką (około łyżki). 
Na koniec ser Feta, który  kroimy w kostkę i dorzucamy do salaterki. Warto zostawić kilka ładnych kostek na wierzch. Delikatnie mieszamy całość, układamy na wierzchu pozostałe kostki sera i gotowe :)
Sałatkę należy schłodzić w lodówce minimum 1-2 godziny po przyrządzeniu.



Prześlij komentarz

Dzięki, że zostawiasz po sobie ślad - to zawsze motywuje :)